5 באפריל 2021
הארץ בשיתוף קפה עלית

קפה בקו קולומביה-ישראל

מה אתם יודעים על כוס הקפה שאתם שותים? מהיכן הגיעו הפולים?

ומה הסיפור של הידיים שגידלו, קטפו וייבשו אותו?

בואו לקרוא על מיזם More Than A Cup, שמסייע לאלפי נשים מגדלות קפה במדינות מתפתחות לחולל שינוי אמיתי בחייהן ובקהילה שלהן.

 

הקפה של קפסולה 8 | מניע את הכלכלה המקומית

המסע של קפסולה 08 מתחיל בחווה שבקולומביה. החווה היא חלק מפרויקט הקיימות של  "More Than a Cup" התומך בחוות קפה בבעלות נשים במטרה להעצים אותן ולעודד שוויון מגדרי, ומעניק להן הכשרה חקלאית, ציוד חקלאי ועוד. 15% מחוות הקפה בעולם הן בבעלות נשית, אולם למעלה מ-70% מהעבודה מתבצעת בפועל על ידי נשים בשדות. חקלאיות הקפה, כמו בתחומים רבים אחרים, הן אלו שמניעות את הכלכלה המקומית ומעצימות את הקהילות שבהן הן נמצאות.

גידול | התאקלמות מושלמת בסביבה חדשה

בניגוד לסברה הרווחת, קפה הוא לא גידול טבעי בארצות דרום ומרכז אמריקה, הוא הובא לשם לפני 300 שנים והתאקלם באופן איכותי.

תנאי האקלים והקרקע משפיעים מאוד על טעם ואיכות הקפה, הפולים גדלים על קרקע בגובה רב, המכילה עושר של מינרליים והיבול תלוי בעונות הגשמים, בקולומביה עונת גשמים מרכזית ועונת גשמים קצרה, מה שמייצר שני יבולים של קפה בשנה.

קטיף | בחירת התרמילים המתאימים

אחרי שגידולי הקפה מגיעים להבשלה, כלומר הפרי מגיע לצבע אדום כהה, מתחיל הקטיף שנערך בין החודשים ספטמבר-דצמבר. חשוב לזכור שקפה לא מבשיל בצורה אחידה, ניתן למצוא על אותו ענף פרי ירוק שטרם הבשיל ופרי אדום שמוכן להיקטף, לכן כל קטיף נעשה באופן ידני בלבד, בשלושה מחזורים לאורך שלושה שבועות.

מיד עם הקטיף מסירים את הקליפה הבשרנית כיוון שבה יש סוכרים רבים ולחות שעלולים לגרום לקפה לתסוס. הקילוף נעשה גם הוא באופן ידני בעזרת מכונה שמגרדת את הקליפה מהגרעין.

התססה וייבוש | תהליך ארוך בעבודת יד

הפולים מוכנסים למכלי תסיסה ל-12-24 שעות, כך שניתן יהיה להפריד את הקליפות מפולי הקפה בעזרת מים. לצורך כך דרושה זמינות גבוהה של מים שכן בתהליך זה משתמשים בכ-40 ליטרים של מים על כל ליטר קפה. לאחר תהליך ההתססה והשטיפה של הפולים, ייבוש פולי הקפה נעשה גם הוא באופן ידני: על משטח פאטיו באורך עשרות מטרים נפרשים פולי הקפה בשמש, ולאורך שבועיים-שלושה עובר צוות החווה בין פולי הקפה והופכת אותם כך שכל היבול יתייבש באופן אחיד.

במידה ומגיע גשם הם נאלצים למתוח יריעות פלסטיק לאורך הפאטיו, או לאסוף את הפולים לשקים עד חלוף הגשמים.

לאחר הייבוש מגיע התהליך הסופי בו נבררים פולי הקפה באופן ידני וממויינים לפי גודל, בשלב הזה מוצאים פולים פגומים, כך מתקבל הקפה האחיד והאיכותי.

שינוע | הקפדה על איכות הקפה

עוד לפני ששקי הקפה עולים למכולה שתוביל אותם למפעל הייצור בארץ, שולחים דוגמה מהתוצרת בדואר אווירי. מהדוגמה שהתקבלה עושים במפעל קפה עלית שבלוד "Cupping" – תהליך בו מתרשם מומחה מאיכות הקפה ומוודא שתהליך עיבוד התוצרת עבר בהצלחה וללא פגמים.

רק לאחר שטועמי הקפה אישרו את איכות הקפה השקים מועלים למכולה ונשלחים באנייה לארץ. מיד עם ההגעה לארץ משווים את הקפה אל הדוגמה ששלחו מהחווה בדואר אווירי. כך, אם יש פגם בקפה כתוצאה מהשינוע ניתן לזהות זאת מיד ולהגיב במהירות. אחרי שנבדק בשנית ונמצא מתאים לקפסולה 08, מתחילים את תהליך הייצור בארץ.

תהליך הקלייה | הכל עניין של דיוק

קפה חד זני עובר תהליך קליה קפדני כדי שיגיע בדיוק לטעם והארומה שמחפשים מהפולים שמגיעים מקולומביה. על סמך הקפה שהגיע פיזית למפעל הייצור טכנולוג הקפה הראשי ציון כהן וטכנולוג היצור סמיר קרקר מקבלים את ההחלטות לגבי תהליך הקלייה הייחודי.

זמן הקלייה והטמפרטורה מדויקים ברמת העשירית המעלה. לעיתים אפילו פולי קפה מאותו היבול נקלים בטמפרטורה וזמן שונה כדי להשיג את הטעמים הרצויים.

טחינה ואירוז | הטכנולוגיה משלימה את מלאכת היד

תהליך הטחינה והאירוז הוא תהליך מורכב בו טוחנים את הקפה בפרופיל מדויק כדי להגיע למיצוי אופטימלי של הפולים.

התהליך נעשה בעזרת כוונון מטחנה מתקדמת לטחון את הקפה בפרופיל שיתאים לקפסולה 08. מכשיר לייזר אופטי בודק את גודל החלקיקים, והקפה מגיע למכונת האריזה, שם נעשית הכנסה של כמות מדויקת לתוך הגביע דחיסה והלחמה של הרדיד על הקפסולה.

תהליך האריזה נעשה בצמוד לטחינה כדי למנוע חמצון של הקפה ולשמור על טעמים חדים.

קפסולה 08 | טעמים עשירים בכוס האספרסו שלכם

זה הזמן ליהנות מהמוצר שעבר את כל הדרך מקולומביה ומגיע עד אלינו.

קפסולה 08 עשויה 100% קפה מזני ערביקה Single Origin, והקפה מתאפיין בטעמים עשירים של שוקולד חלב, אפרסק, חמיצות ופירותיות מעודנות, וסמיכות גבוהה. קפסולה 08 מומלצת לשתייה כאספרסו ארוך, קצר וכפול. רוצים לטעום?

https://elite-coffee.co.il/colombia-cap-8