כשהקפה משתבח: Single Origin

7 באוגוסט 2017
דן אוריאלי - קפה נחת
קליית קפה

פעם, בעבר הלא רחוק, הקפה היחיד שאפשר היה להשיג לשתות בבתי קפה או בבית היה מתערובת כלשהיא, תערובת היא בעצם מתכון, שידוע רק לחברת הקפה, של כמה וכמה סוגי קפה ממדינות שונות בהן מגדלים קפה. היום המצב שונה, דן אוריאלי, הבעלים של קפה נחת בתל אביב מדבר על השינוי וההשפעה שלו על הבעלים של בתי הקפה וגם עלינו, צרכני הקפה.

תערובת או מקור יחידני

אז מה בעצם קרה? התערובות נשארו תערובות כשברקע, השיחה על מדינת המקור של הפולים התרחבה. אנחנו, בעלי בתי הקפה וגם הצרכנים למדנו שלכל מדינת מקור שמגדלת קפה יש את הנגיעה המיוחדת שלה, את ההשפעה של סביבת הגידול על הטעם. כל אלו יצרו חשק גדול לנגיעה בקפה ממקור אחד.

פתאום גילינו שאפשר ללמוד, להחכים ולחוות את ההבדלים בטעמים ובארומות שבין מדינות המקור השונות. הרי כמו בעולמות אחרים, כשיין הוא הכי קל להשוואה, הרכב הקרקע, תנאי האקלים המקומיים, כמות הגשמים וסביבת הגידול של הקפה משפיעים כולם על המשקה שיופק בסופו של תהליך. אפילו גילינו ששני שתילי קפה זהים שיגדלו במקומות שונים יניבו פרי שונה כאשר גרעיניו הם הם פולי הקפה שאנחנו מכירים ואוהבים.

הכה את המומחה

היות וקפה גדל בעיקר במדינות הקרובות לקו המשווה, כיום קל יחסית למפות ולחוות את הטעמים הייחודיים לכל אזור ואף מדינה. להריח, לטעום ולחוות קפה ממדינות מקור שונות בעצם מלמד אותנו מה המאפיינים הייחודיים לקפה המגיע מאותה מדינה.

למשל, הארומה הפירותית והמתקתקה של קפה מאתיופיה לא דומה לגוף המלא והטעמים האגוזיים של קפה מברזיל או לחמיצות העדינה וטעמי שוקולד החלב של קפה שמגיע מגוואטמלה.

ההתעסקות הזו במקור הקפה, הופכת אותנו למביני עניין שלומדים ומגלים יותר גם על עצמנו ועל הטעמים שאנחנו מעדיפים.

כל אלו גם מעמיקים את הקשר בינינו לבין חברות הקפה שכיום מציעות מגוון רחב יותר של חוויות קפה מדויקות יותר. כלקוחות וכמובן גם צרכנים פרטיים יכולים למצוא יותר בקלות את מה שאנחנו אוהבים. למשל, אם אנחנו עומדים לשתות אספרסו נעדיף קפה מברזיל ואם אנחנו נתקלים בקפה מגוואטמלה נרצה לחוות אותו דווקא עם חלב.

מזיגת קפה

קלייה עצמאית

חלק קטן מבתי הקפה בתל אביב לקחו את המושכות לידיים והתחילו לקלות לבד קפה, להחזיק זנים ממדינות מקור שונות ולהגיש את הקפה בצורות חליטה שונות. המצב שנוצר הוא כזה שאותם בתי קפה יכולים להציע ללקוחות שלהם קפה "תפור למידות שלהם"  קפה מתקתק ופירותי יותר המתאים לפילטר, קפה אגוזי ושוקולדי המתאים למשקאות אספרסו ועוד.

כוסות ופולי קפה