4 בינואר 2018
שי יגל - מגזין מסע אחר

ברזיל: צמרת הקפה

ברזיל צמרת הקפה

יצרנית הקפה הגדולה בעולם כבר מעל 200 שנה, הפכה לאחרונה גם לצרכנית הקפה מספר 1

הברזילאים שותים את הקפזיניו שלהם כמה פעמים ביום ונשבעים בשילוש הקדוש – כדורגל, סמבה וקפה.

מסע אל מדינה בה הקפה הוא יותר מאשר גידול חקלאי – הוא דת.

על שלושה דברים עומד עולמם של תושבי ברזיל: כדורגל, סמבה וקפה. בכל פעם שאחד היסודות הללו מתערער, מתערערת המדינה כולה. שנה גרועה לגידולי הקפה שקולה רק להפסד דרמטי לארגנטינה בגמר המונדיאל. ייצור הקפה בברזיל שזור בהיסטוריה שלה, אך לא פחות בהווה שלה ובמידה רבה גם בעתידה.

ברזיל היא יצרנית הקפה הגדולה בעולם כבר מעל ל200 שנהשליש מכמות הקפה בעולם מגיע מהמטעים רחבי הידיים הממלאים את מרכז המדינה הענקית. ממדינת באהיה שבצפון ברזיל ועד לפורטו אלגרו שבדרומה אפשר לנסוע במשך שעות כאשר מימין ומשמאל מטעי קפהרק כשעושים את הדרך הארוכה בת 12 השעות שבין ברזיליה, הבירה האדמיניסטרטיבית של המדינה, לסאו פאולו, הבירה הכלכלית שלה, מבינים את החשיבות האדירה של הקפה.

לאורך הדרך רצופת הכפרים, כל מי שתפגשו הוא או מגדל קפה, או מוכר קפה, ובטוח שהוא מסוגל לדבר שעות על כל מה שקשור בקפה. בשנות ה20 של המאה הקודמת החזיקה ברזיל בשיא של ייצור80% מצריכת הקפה העולמית, ובעבר הרחוק אף יותר. ברוני הקפה היו השליטים בפועל של המדינה. מאז דברים השתנו מעט, מדינות אחרות נכנסו לשוק וברזיל הצליחה לגוון את כלכלתה, אבל גם היום היא השחקן המשמעותי ביותר בבורסת הקפה העולמית.

ברזיל איור

ברזיל היא לא רק יצרנית הקפה הגדולה בעולם אלא גם צרכנית גדולה של קפה בפני עצמהלמעשה, בעשר השנים האחרונות עקפה ברזיל את ארצות הברית והיא כיום צרכנית הקפה הגדולה בעולם. אין ברזילאי שמכבד את עצמו שלא מתחיל את היום עם כוס קפה, שנקראת כאן קפזיניו, כלומר קפה קטן. כמו את המוסיקה שלהם,גם את הקפה שלהם הברזילאים עושים אחרת: מתחילים בקלייה ארוכה יותר של הפולים, שזוכים לצבע כהה מאוד, לאחר הטחינה מעבירים את התערובת הכהה דרך פילטר וממצים לקפה חזק במיוחד.

אל הנוזל, בעל הטעם החזק והצבע הכהה, מוסיפים כמויות גדולות של סוכר, והתוצאה היא קפה חזק ומתוק שמוגש בכוס קטנה. שתיית קפה בברזיל היא פעולה שעושים כל הזמן, מבוקר ועד ערב, ולכן קצת כמו שמקובל באיטליה, לא עושים פה עניין גדול משתיית הקפה – ניגשים לדוכן הקפה, מזמינים קפזיניושותים בעמידה או לוקחים בכוס פלסטיק קטנה לדרך, ואחרי שעה חוזרים לעוד סיבוב.

בערים הגדולות אפשר למצוא כמובן גם בתי קפה תוצרת אמריקה שימכרו לכם את כל סוגי הקפה כולל אספרסו וקפוצ׳ינו, אבל ההמונים חוזרים שוב ושוב אל הקפזיניו המתוק והטוב.

ברזיל מצליחה לשמור על מקומה בצמרת יצרני הקפה בעולם לא מעט בזכות שיפורים טכנולוגים שנותנים לה יתרון אל מול היצרנים האחרים. זהו אחד המקומות היחידים בעולם שמשתמשים בו בהשקיה בעזרת טפטפות, הטכנולוגיה הישראלית מקיבוץ חצרים שבנגבהמאפשרת לחקלאים בברזיל לשרוד תקופות יובש ארוכות שמגיעות בשנים האחרונות לעתים קרובות מידי.

מה שנחשב בעבר למכת מוות לצמחי הקפה חובבי המים, כמעט ולא משפיע יותר על התנובה. הקרקע המישורית באזורי הגידול מאפשרת לברזילאים לקטוף את פולי הקפה בעזרת מכונות קטיף ממוכנות, ולא בידיים כמו שמקובל ברוב המדינות המייצרות קפהוהיתרון הגדול של השיטה הוא האפשרות לגדל כמויות גדולות במיוחד של קפה בשטחים רחבי ידיים.

בזכות שיטה זו גם נמנע ניצול של עובדים זולים וילדים, כפי שקורה במטעי קפה רבים בעולם. אגב, הקשר הישראלי לקפה ברזילאי לא נגמר בטכנולוגיה חקלאית. מאז שנת 2000 חברת שטראוס-עלית היא שחקנית מרכזית בשוק הקפה הברזילאי לאחר שרכשה חברת קפה מקומית, והיא מחזיקה כיום בכמעט 25% משוק הקפה המקומי עם כמה מותגי קפה מובילים,שזה קצת כמו למכור קרח לאסקימואים.

מזיגת קפה לכוס

לא תמיד היו בברזיל מכונות משוכללות לקטיף קפה. במטעי הקפה האין סופיים שהחלו לצוץ בכל מקום בברזיל לאחר שבשורת גידול הקפה הגיעה מהאיים הקריביים, העבודה נעשתה ביד, רובה ככולה על ידי עבדים חסרי זכויות. הפריחה של ענף הקפה בברזיל בתחילת המאה ה19 הביאה עמה דרישה בלתי פוסקת לעובדים, ואת הדרישה הזו סיפקו ציידי האדם באפריקה, שמילאו ספינות באנשים שנשלחו להיות עבדים במטעי הקפה של ברזיל.

כמות העובדים הדרושים לייצור קפה גדלה ללא הפסקה, עד שבשנת 1820 היו בברזיל יותר עבדים מאשר אזרחים חופשים. שרידי אותה תקופה אפלה ניכרים היטב בחברה הברזילאית, וצאצאי העבדים ממטעי הקפה וקני הסוכר מהווים עד היום חלק גדול מאוכלוסיית המדינה. הקפה בברזיל הוא לא עוד מוצר חקלאי, אלא אחד הגורמים שעיצבו בעבר וממשיכים לעצב גם היום את פני החברה, הכלכלה והפוליטיקה במדינה הגדולה ביותר בדרום אמריקה.

מוצרי קפה בברזיל