18 באפריל 2017
קפה עלית
סוגי קפה

סוגי קפה, השמות, המגוון, הטעמים – הכתבה שתעשה לכם סדר בקפה

אחת האגדות היותר מוכרות אשר נקשרו בסיפור הופעתו של משקה הקפה, מייחסת את גילוי תכונות פולי הקפה לרועה עזים באתיופיה. אותו רועה אלמוני, כך מספרת האגדה, גילה כי אכילת פירות צמח הקפה (צמח בר באתיופיה) מקנה לעזים מרץ וחיות יוצאי דופן, אבחנה בגינה התנסה גם הרועה עצמו באכילת פירות הקפה וחזה בהשפעתם הממריצה.

במאות השנים שחלפו מאותו יום דמיוני באחו באתיופיה, הפך הקפה לאחד המשקאות הפופולריים ביותר על בני האדם, כזה הנלגם במרבית אם לא בכל מדינות העולם, בעשרות וריאציות שונות ומשונות ומשונים. כדי לעשות מעט סדר בעולם העשיר והמגוון, הכנו עבורכם מדריך קצר ובו נציג סוגי קפה נפוצים בליווי בהסבר קצר.

אספרסו  קפה אותו מכינים באמצעות הזרמת קיטור בלחץ גבוה, לרוב באמצעות מכונה ייעודית, דרך פולי קפה טחונים ודחוסים (כ-7 גרם) למשך זמן קצר.

החום והלחץ של אדי המים ממצים מן הפולים הטחונים את השמנים האתריים המצויים בו ואלה מעניקים לקפה את הקצף הארומטי (המכונה קרמה) המאפיין את האספרסו. מנת אספרסו היא בת 30 מ"ל. מנת אספרסו היא יחידת הבסיס איתה מכינים סוגי קפה רבים אחרים דוגמת: לאטה, מקיאטו, קפוצ'ינו ועוד.

אספרסו קצר אספרסו אותו מכינים ממיצוי 7 גרם פולים טחונים ו-20 מ"ל מים בלבד, על כן הוא חזק יותר בטעמו ממנת אספרסו רגילה.

אספרסו ארוך – קפה אספרסו מכינים ממיצוי 7 גרם פולים טחונים ו-60 מ"ל מים, על כן טעמו חלש ועדין יותר מזה של אספרסו רגיל.

אספרסו כפול – קפה אספרסו אותו יש להכין ממיצוי 14 גרם פולי קפה טחונים ו-60 מ"ל, על כן הוא חזק יותר בטעמו מאספרסו רגיל.

מקיאטו– מנת אספרסו אליה מוסיפים כמה טיפות חלב מוקצף.

לאטה– מנת אספרסו אליה מוסיפים חלב חם וחלב מוקצף. אחד מסוגי משקאות הקפה הנפוצים ביותר בישראל.

פולי קפה

קפוצ'ינו – שתי מנות אספרסו אליהן מוסיפים 60 מ"ל חלב חם ו-60 מ"ל חלב מוקצף.

אמריקנו  מנת אספרסו אליה מוסיפים 120 מ"ל מים חמים.

אפוגטו – מנת אספרסו אליה מוסיפים כדור גלידה.

קורטדו  מנת אספרסו אליה מוסיפים חלב פושר וכמה טיפות חלב מוקצף.

מוקה– משקה לאטה אליו מוסיפים שוקולד, אם בצורתו המוצקה ואם כסירופ. מוקה הינו גם השם המקובל לקפה אותו מכינים באמצעות מכשיר מקינטה.

קפה קר – מנת אספרסו אליה מוסיפים קוביות קרח ומעט מים קרים.

גרניטה – משקה קפה קר אותו מכינים ממנת אספרסו, חלב וקוביות קרח וערבוב וריסוק המרכיבים לכדי תערובת אחידה.

ColdBrew (קפה בחליטה קרה) – קפה קר אותו מכינים בשיטת חליטה שונה מעט מאלה המוכרות  טוחנים את פולי הקפה בדרגת טחינה גסה ומשרים את הפולים הטחונים במים למשך כיממה במיכל סגור. לאחר מכן מסננים את הנוזל באמצעות נייר פילטר.