כבר 1000 שנים שאנחנו צורכים קפה. קצת פחות מזה שמספרים לנו על המשקה, על השינויים שעבר ופחות על התוספות המעניינות שהוסיפו לקפה כבר אז. ציון כהן, טכנולוג הקפה הראשי של קפה עלית סוקר את התערובות והטעמים המעניינים ביותר שאפשר ואפילו רצוי להוסיף לקפה.
הצרכנים מחליטים. זאת תמיד המסקנה, ועם השנים הצרכנים רצו משקה יותר מעניין ומפנק. ההתחלה הייתה פשוטה, תוספת של הל, התוספת הפכה לקבועה והקפה זכה לשם: הקפה הערבי. שדרוג נוסף לא איחר להגיע ותערובת שיש בה ציפורן, קינמון וזנגביל זכתה לכינוי: קפה תימני. אבל זו רק הייתה ההתחלה.
עם השנים הקפה נדד לאירופה וגם שם הוא זכה לתוספות מפנקות אבל אחרות, כיאה לטעם האירופאי ובהתאמה לאוכל המקומי, התחילו להוסיף לקפה חלב מוקצף, שמנת טרייה שהוגשו תמיד עם עוגות מיוחדות.האירופאים ניצלו את האפשרות לשתות אלכוהול בלי איסורים או הגבלות והוסיפו לקפה ויסקי סקוטי מובחר שיצר את ה IRISH COFFEE.
הפריצה הגדולה של קפה בטעמים התחילה רק בשנות ה-90, קפה בטעמים הפך להיות נפוץ יחד עם ההתפתחות של רשתות בתי הקפה בארה"ב ובעולם. הקטגוריה הזו התחילה להתרחב עם אותם טעמי מזרח ראשוניים:ציפורן, קינמון, אניס, והל. בשלב מאוחר יותר הגיעו טעמי הפירות, לדוגמא: קוקוס ו RASPBERY. ובהמשך הגיעו השילובים הטבעיים של הקפה – טעמי השוקולד, הווניל והאגוזים.טעמי הקפה המגוונים משפיעים כל הזמן על החדשנות בקפה עם משקאות קפה בטעמים שהתבססו בצפון אמריקה, במזרח התיכון ואפריקה. הפופולריות של הSPECIALITY COFFEE שנמכר בבתי קפה ובערוצים מחוץ לבית בעיקר בקרב צרכנים צעירים שעדיין לא סיגלו לעצמם טעמים בוגרים מאפשרים גם כניסה של טעמי קפה אחרים, פתאום לקפה יש ריח חזק של אגוזי לוז או וניל והצרכנים אוהבים את זה.
ומה קורה אצלנו?
בחמש השנים האחרונות יש גידול בהשקות של מוצרי קפה בטעמים וניתן לזהות בקלות חלוקה למשפחות טעמים:
- טעמים "חומים" הכוללים טעמים של אפייה ואגוזים
- טעמים " חלביים" לדוגמא – שמנת, חלב, וניל
- טעמים אלכוהוליים כמו – אייריש קרים
- תבלינים – קינמון, ציפורן, אניס, הל
- טעמי קפה – קרמל, מוקה, קפוצ'ינו
הטעמים שלנו: וניל אגוזי לוז וקרמל
הטעמים שהצרכן הישראלי מתחבר אליהם הם הטעמים הקלאסיים שמשתלבים בהרמוניה עם טעמי הקפה ואינם ממסכים או משנים מהותית את הטעם שלו.
הכי קלאסי – וניל
הטעם הראשון שפותח באצלנו היה קפסולת אספרסו בטעם וניל. וניל הוא הטעם הפופולרי ביותר בעולם והוא חלק משמעותי בקטגוריות מזון רבות. וניל משתלב בצורה מושלמת עם קפה מאחר ובאופן טבעי הוא חלק ממרכיבי הארומה שיש בקפה.
קפה בטעם אגוזי לוז! אם רק אפשר היה להעביר את הריח
פיתחנו תערובת קפה ייעודית שתתאים ותשתלב יחד עם האגוז המתאים. מבין כל הזנים נבחר אגוז הלוז שהשתלב בצורה מושלמת עם הקפה. יש משהו בקפה בטעם אגוזי לוז שמרגע שהקפסולה נכנסת למכונה, הריח של אגוזי הלוז מציף את החדר. כל מה שנשאר זה להקציף חלב וליהנות מקפוצ'ינו מפנק.
טעם של ילדות – קרמל
טעמי הילדות שלנו סובבים ברובם סביב טעמים מתוקים המגיעים מחימום של סוכר שרוף, סוכריות טופי קרמל או סוכריות קרמל עם ריבת חלב. פתחנו תערובת קפה ייעודית המשתלבת נפלא עם טעם הקרמל. ריח הקרמל המתוק נישא באוויר כך שהשלב הבא לשלב את הקפה יחד עם חלב מוקצף ומקבלים משקה מקיאטו או קפוצינו מפנק.